Dio F.C.M. van Gils

Dio F.C.M. van Gils

Dio F.C.M
. van Gils

Blog

Veranderen als levensbehoud

Posted by diovangils on March 3, 2019 at 4:50 AM


Veranderen als levensbehoud:

 

It’s not the strongest of species that survives, nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change. Charles Darwin


Een organisatie die niet in staat is snel mee te veranderen met de marktontwikkelingen komt op een gegeven moment zeker in de problemen. Geen of weinig toekomstvisie binnen een bedrijf hebben en de flexibiliteit om je continue en met de nodige snelheid aan te passen, brengt een bedrijf al gauw op achterstand. Niks is minder gemakkelijk als reactief achter feiten aan te moeten rennen en continue te moeten corrigeren op zaken en problemen die ontstaan zijn door te weinig toekomstvisie en te traag acteren. De pioniers van destijds, die absoluut respect verdienen, blijken soms niet meer de pioniers en visionairs van de toekomst. Vers bloed en nieuwe ideeën zijn nodig om de steeds sneller veranderende omgeving bij te kunnen houden en de schakelbaarheid van een bedrijf in stand te houden. Blijvend elke dag nieuwe visie ontwikkelen, creatief omgaan met steeds snellere veranderingen is een noodzaak. Het je laten overkomen en passief reageren op wat er gebeurt en op achterstand raken ligt op de loer en is in hoge mate ongemakkelijk.


Ondanks dat dit naar mijn idee een open deur is kom ik toch vaak bij bedrijven binnen, die snel zijn gegroeid en daardoor enorm log en minder beheersbaar zijn geworden. Snelgroeiende bedrijven richten zich vaak op marktkansen, weten een groeispurt te bewerkstelligen, maar groeien vervolgens kapot, doordat ze moeilijk de transitie kunnen maken van een klein pioniersbedrijf naar een professioneel gemanagede organisatie en geoliede machine. Alle energie is gestoken in die groei, snel meer winst maken en evt. aandeelhouders pleasen en er is te weinig stilgestaan bij de gevolgen daarvan. Het acteren loopt dan al snel achter de groei aan. Basiszaken zoals bijvoorbeeld het goed vastleggen en met regelmaat aanpassen van de werkprocessen en afspraken, worden soms vergeten of krijgen niet voldoende aandacht. De organisatie wordt zoekend omdat ook verantwoordelijkheden niet goed en duidelijk zijn belegd (loslaten en delegeren) en dan wordt de beheersbaarheid snel minder en schakelen ingewikkelder.


Bedrijven die soms daarnaast ook nog eens worden geregeerd door grote ego’s en eigenwijsheid en oud bloed. Terecht met veel respect voor wat er is opgebouwd, maar men is vaak niet in staat om de enorme snelle groei en aanpassingen blijvend in te bedden in de groeiende organisatie en te combineren met de wendbaarheid van de inmiddels flinke ontstane kolos. De maakbaarheid wordt complexer. Door de waan van de dag is de founders mentaliteit verloren gegaan en er wordt niet voldoende ingespeeld op de groei en veranderingen. De stap naar een volgende fase blijkt moeilijk. De fase van professionalisering, een andere en aan de groei aangepaste inrichting van verschillende gebieden en aspecten van het groeiende bedrijf. Loslaten en delegeren wordt belangrijk. Het verleggen en vastleggen van verantwoordelijkheden in de organisatie en natuurlijk het continue monitoren en aanpassen van de processen op de veranderde situaties. De cultuur en het leren snel te veranderen, wendbaar te blijven en continue te verbeteren zal in de genen van iedereen in t bedrijf moeten ontstaan.


Met mijn bedrijfskundige ervaring en mijn drive om continue te veranderen en te verbeteren, samen met de opgedane kennis over het coachen van mensen en het inbedden van een verandercultuur (veranderen is leuk!), heb ik al veel bedrijven hierbij mogen helpen. Who's next?


 Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments