Dio F.C.M. van Gils

Dio F.C.M. van Gils

Dio F.C.M
. van Gils

Blog

Een burnout veranderde mijn leven

Posted by diovangils on February 2, 2019 at 4:20 AM


Een burn out veranderde mijn leven……..


De burn-out die ik opliep op mijn 39e veranderde mijn leven. Ik had door verschillende oorzaken de vat op mijn eigen leven binnen mijn (mode)bedrijf verloren. Een faillissement van mijn Amerikaanse importeur had mij veel geld gekost en bracht mij op een enorme achterstand en vanaf dat moment liep ik voortdurend achter de feiten aan. Mijn bedrijf groeide, maar ik kon uit mijn winst mijn groei niet financieren en had dus steeds meer vreemd kapitaal en bank nodig. Het feit daarnaast dat mijn collecties bij de italiaanse fabrikanten meer dan een jaar van tevoren moesten worden voorgefinancierd, samen met een matige betalingsmentaliteit van mijn Nederlandse klanten, die te maken hadden met een teruglopende economie en stagnerende kleding-uitgaven, zorgden ervoor dat mijn bestaan steeds stressvoller werd. Ondanks dat de zaak eigenlijk goed liep, kon ik de opgelopen achterstand niet meer inlopen en mijn bedrijf had steeds meer vreemd kapitaal nodig. Na 11 jaar ondernemen was ik volledig opgebrand: al mijn natuurlijke energie en enthousiasme waren verdwenen. Sociaal verarmd, want ik had geen tijd en energie meer voor leuke dingen en vrienden, wat het probleem eigenlijk alleen maar verergerde. De gezonde en broodnodige balans in mijn leven was ver zoek en veel stress en spanningen waren mijn deel, uiteindelijk uitmondend in fysieke klachten. Er moest dus wat gebeuren om mijn leven en lichamelijke en geestelijke gezondheid weer in mijn eigen hand te nemen en op het goeie spoor te krijgen. Ik nam het verstandige en rigoreuze besluit na 11 jaar te stoppen met mijn onderneming: 2 aspirant kopers wilden dat ik minimaal een jaar verbonden zou blijven aan het bedrijf, maar dat zou voor mij niks oplossen. Liquideren dan maar. Een moeilijke keus, maar op dat moment was het de beste beslissing.


Het roer ging dus rigoreus om en zelfs de mooie lease BMW moest worden ingeleverd. Belastingen en schulden werden afgelost en afbetaald en mijn inkomstenpatroon zou volledig anders worden….. maar ik werd er gelukkiger door. Die BMW had mij bij wijze van spreken mijn geluk, vrijheid en gezondheid gekost, dat relativeerde veel en ik kon gelukkig zijn met het kleine Fiatje wat ik mezelf nog kon permitteren. Terug naar af en opnieuw beginnen was het motto. Nadat ik een pre bachelor had gedaan in nutrition & health sciences, ging ik lezingen en trainingen geven in voeding en de relatie met gezondheid. Iets heel anders en dat gaf me nieuwe energie. Geen stress meer en en er was meer tijd en aandacht voor waardevoller zaken zoals vrienden, familie, mijn partner en andere zaken die het leven leuk en waardevol maken. Een betere nachtrust werd ook weer mijn deel. Ik leerde de relativiteit van een heleboel zaken zien en ik leerde mijn eigen keuzes te maken en mijn leven niet door situaties en anderen te laten leiden. Ik zei soms nee en bepaalde en bewaakte mijn eigen grenzen. Zowel mijn beperkingen alsook mijn kracht openbaarden zich en mijn positiviteit en energie kwamen terug. Ik leerde mijn stress te managen en te beheersen want ik had me voorgenomen om mij nooit meer in zo’n zelfde situatie te laten belanden. Ik weet wanneer ik moet vechten en wanneer het beter is te vluchten en maak hierin steeds de nodige en meestal juiste afwegingen. Allemaal waardevolle ervaringen en zaken waar ik tot op de dag van vandaag plezier van heb. De burn-out bleek dus voor mij een waardevolle ervaring, die ik achteraf niet had mogen missen in mijn persoonlijke groei; ik gun iedereen een burn-out en daarna het inzicht om een snelle omslag naar een prettiger leven te kunnen maken.


Uiteindelijk mistte ik de hectiek van mijn bedrijf en het werken met mensen en met klanten: zo kwam ik op een callcenter van destijds Libertel terecht en vond daar uiteindelijk weer wat ik zocht, het werken met (jonge) mensen voor klanten. Heb inmiddels veel bedrijven van binnen mogen zien en mijn waarde mogen toevoegen....... tot op heden ben ik gelukkig in dit metier.

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments