Dio F.C.M. van Gils

Dio F.C.M. van Gils

Dio F.C.M
. van Gils

Blog

Afwijzingen.....

Posted by diovangils on April 14, 2019 at 4:25 AM

Afwijzingen......


Afwijzingen na een sollicitatie ben ik inmiddels wel gewend en deze doen me normaalgesproken niet echt zoveel meer; meestal is het een geval van erg jammer en ga ik weer met dubbel enthousiasme door met solliciteren en mijn acquisities, next. Heb inmiddels en lang geleden al geleerd met teleurstelling om te gaan en deze steeds om te keren naar iets positiefs. Na inmiddels vele honderden standaard e-mails (die ik tijdens mijn werkzame leven mocht ontvangen op buitengewoon passende functies, met vaak dezelfde standaard tekst "we hebben besloten u niet uit te nodigen voor een gesprek, want er zijn andere kandidaten die beter in het profiel passen"), weet ik inmiddels dat het niet aan mij persoonlijk ligt of aan mijn capaciteiten. Je word gehard en vergeeft de schrijver van de e-mail zijn/haar grote fout om je niet uit te nodigen voor een gesprek of minimaal een persoonlijke reactie te sturen, waarin duidelijk gemaakt wordt waarom je niet past. Aan de andere kant begrijp ik ook wel dat het een flinke opgave is om soms meer dan 100 persoonlijke reacties terug te sturen.


Elke nee is er voor mij een op weg naar een ja. Een afwijzing is altijd ergens goed voor. Elke keer geeft het mij in elk geval weer een positieve boost om door te gaan, zeker als de afwijzing een van elke interesse gespeende en respectloze standaard copy-paste mail betreft. Faillure is no option is dan ook een van mijn levensmotto’s: dat geldt in mijn werk, maar ook bij sollicitaties en acquisities. Het heeft me tot-nu-toe geen windeieren gelegd en ik weet uit ervaring dat er na elke opdracht uiteindelijk weer een volgende komt..... dat was altijd nog zo. Met volharding en enthousiasme is dat steeds gelukt......


Maar deze specifieke afwijzing deed toch even wel wat meer pijn, moet ik eerlijkheidshalve toegeven. Niks geen standaard afwijs e-mails, maar serieuze interesse en zelf gebeld door het bedrijf of ik eens wilde komen praten. Ik was dus op deze manier serieus in de picture bij een mooi bedrijf in de healthcare/zorg in Maastricht. Een eind van Amsterdam inderdaad, maar in het kader van dat er voor elke uitdaging een oplossing is, dat het om een werkelijk mooie opdracht ging en ik niet wars ben van nog een extra uitdaging, was dit voor mij geen enkel issue. Al eerder had ik een leuke baan een eind van Amsterdam gevonden en hiervoor een pied a terre voor doordeweeks vinden was geen enkel probleem. Enfin dus 2 keer op en neer naar Maastricht, voor 2 interessante en leuke gesprekken, met wisselende samenstelling (HR, directie, medewerkers). Het was geen straf of onverdeeld onprettig om beide keren het nuttige met het aangename te verenigen en de combi te maken van de gesprekken met een ontspannen dagje Maastricht samen met mijn partner. Het Bourgondische leven en gemoedelijke sfeer van Maastricht past wel bij me en de 2 dagen shoppen, sightseeing gecombineerd met een heerlijke Limburgse lunch waren dan ook bijzonder aangenaam.

 

Ik bleek uiteindelijk bij de laatste 2 kandidaten te behoren, waaruit door hen een keuze gemaakt moest worden. Ik had er een goed gevoel over, de gesprekken verliepen goed en er was duidelijk een klik, zowel met mijn gesprekspartners alsook met het bedrijf. De sfeer was relaxed en het was duidelijk een bedrijf waar zowel de customer- alsook de employee experience enorm belangrijk bleek. Kortom een opdracht en bedrijf die volledig bij me pasten. Ik had ook sterk het gevoel dat ik flink wat waarde zou kunnen toevoegen voor hun customer service afdeling en dat de interne uitdagingen mij op het lijf geschreven waren, cq dat ik ze zou kunnen helpen met het maken van een volgende stap. Het was tenslotte niet de eerste keer dat ik eenzelfde uitdaging met succes had afgerond.


Teleurstellend was dan ook het bericht dat ze na een lange en pittige discussie, volgens hun eigen zeggen, uiteindelijk voor de andere kandidaat kozen. Er werd benadrukt dat het echt een ex-aequo was en ze waren van me onder de indruk; ook zij hadden de gesprekken als positief ervaren en ze bedankten me voor mijn openheid en eerlijkheid…… duidelijk verhaal, maar daar koop je natuurlijk weinig voor. De uiteindelijke reden werd met de grootste zorg en voorzichtigheid aan me uitgelegd zoals het hoort en op zich was het gevoel en de kandidaat ervaring aan mijn kant daardoor niet al te onprettig. Er werd uiteindelijk gekozen voor de andere kandidaat, omdat ik wel erg enthousiast en gepassioneerd en resultaatgericht over kwam en dat ze bang waren dat ik de mensen daardoor niet mee zou kunnen krijgen en dat resultaat voor mij uiteindelijk belangrijker was dan de mensen. Hoewel ik die angst best begrijp met mijn overrompelende energie en enthousiaste uitstraling, heb ik al diverse malen bewezen, dat ik altijd hierin de juiste afwegingen maak en snelheid en tactiek om resultaat en doel te bereiken aanpas aan de mensen, cultuur en omstandigheden en hiermee in elk afzonderlijke situatie met succes de doelen bereik. Lang geleden heb ik dit, weliswaar met vallen en opstaan geleerd en me juist hierin bekwaamd. Al eerder werd ik met eenzelfde argument afgewezen voor een rol bij een gevestigde woningbouw organisatie; Wel veranderen, maar in godsnaam voorzichtig en niet te snel. Het verhaal van een olietanker die de andere kant op moet. Ook toen waren er twijfels, door de pragmatische voorvarendheid, die ik uitstraalde.


Jammer dat ik dit niet heb kunnen overbrengen en dat ik die angst niet heb kunnen wegnemen. Ik waardeer in deze beslissing bijzonder de betrokkenheid en zorg voor de medewerkers: wellicht zou ik dezelfde afwegingen hebben gemaakt bij een keuze uit 2 gelijkwaardige kandidaten. Het is ook nogal niet wat om iemand met mijn sterke aanwezigheid, energie, snelheid, alertheid en resultaatgerichtheid toe te vertrouwen aan zachtaardige (Limburgse) werknemers, met het risico dat ik daarmee schade zou kunnen aanrichten. De twijfel begrijp ik, maar die is volledig ongegrond: ook voor mij gaan mensen en de zorg voor medewerkers vóór alles: dat zit in mijn genen, net zoals de zorg voor klanten.


Maar goed, uithuilen en door..... met weer een mooie ervaring rijker......... Daarvoor dus weer grote dank verschuldigd aan dit mooie bedrijf en mijn prettige gesprekspartners.

 

Ben dus nog steeds beschikbaar :-)   Iemand nodig met veel ervaring en een succesvol track-record? Bel me gerust eens vrijblijvend om eens van gedachten te wisselen: wie weet kan ik wat voor je betekenen.  (afstand is voor mij geen bezwaar, alle opties bespreekbaar).https://assertief.nl/omgaan-met-afwijzing/  
Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments