Dio F.C.M. van Gils

Dio F.C.M. van Gils

Dio F.C.M
. van Gils

Blog

De manager van de toekomst...

Posted by diovangils on May 10, 2019 at 6:30 PM

De manager van de toekomst....


Het thema van het event wat ik recentelijk bijwoonde ging over de service van de toekomst (service tomorrow), georganiseerd door TKC digital. Met name de presentatie van Richard van Hooijdonk een gewaardeerd trendwatcher, maakte indruk, vooral als het gaat om hoe werken algemeen en service in het bijzonder zich zullen gaan ontwikkelen de komende decennia.


Hij had het onder andere over bejaarde raden van bestuur en de grijze duiven van managers die de ontwikkelingen zouden frustreren, omdat zij verandering en innovatie in de weg staan en dus een gevaar zijn voor de ontwikkeling van een bedrijf. Ze zouden te weinig ruimte en bewegingsvrijheid geven aan de jonge garde. Bedrijven veranderen hierdoor niet snel genoeg mee met de steeds sneller opeenvolgende ontwikkelingen en onontkoombare veranderingen in de markt. Waarom veranderen? Het is immers tot nu toe toch altijd goed gegaan, waarom actief bezig zijn met innovatie?


Ik begrijp die angst voor het nieuwe wel, die is niet anders dan de angst bij werknemers over de noodzaak om iets te veranderen wat al jaren zo is gedaan en (nog) goed gaat. We gaan wel acteren als we zien dat we op achterstand geraken…..en dan is het vaak te laat. Oudere bedrijven laten technologie en veranderingen liggen en worden ingehaald door nieuwkomers. Deze angst en de houding van het zal allemaal nog wel duren en niet zo'n vaart lopen, is een reeel gevaar. vele bedrijven gingen zo al ten onder.


De laatste 10 jaar is er meer veranderd dan de 50 jaar ervoor en vanaf de 70-er jaren gingen de veranderingen al bijzonder snel. De komende 10 jaar zal er weer meer veranderen dan de afgelopen 10 jaar en daarnaast nog sneller en met steeds meer impact voor ons mensen (en dus bedrijven). De versnelling in technalisering, automatisering en digitalisering is niet te stoppen. Zelfrijdende auto’s, volledig geautomatiseerde logistieke processen, persoonlijke robot assistants, robotisering in de zorg en chirurgie, etc. : het is er allemaal al. De doorontwikkeling zal de komende 10 jaar verder gaan gebeuren en voordat we het beseffen zijn de bovengenoemde zaken een normaal onderdeel van ons leven. Meer nieuwe ontwikkelingen zullen zich aandienen.


Stilstaan is achteruitgaan en veranderingen gaan steeds sneller, dat weten we allemaal. Als je dingen wilt veranderen, zul je het vandaag anders moeten gaan doen dan je het gisteren deed.


Nou ben ik zelf zo’n grijze duif en ik voelde mij derhalve even aangesproken. dat was van zeer korte duur want ik kan onderschrijven wat onze trendwatcher vertelde; ik zie in elk geval het gevaar van de grijze manager en dito directies (alsook de vele minder grijze exemplaren trouwens),  die zich te weinig snel aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Bedrijven gaan dan beetje bij beetje en niet eens zo opvallend, achter de feiten aanlopen: reactief herstellen van wat misgaat wordt dan het dagelijkse credo. Ik heb er zo al wel al een aantal voorbij zien komen. Vele andere gevestigde bedrijven zonder lange termijn visie struggelen engaan failliet omdat ze niet snel genoeg innovatief en vooruitdenkend waren; het is aan de orde van de dag. .Managen en besturen doe je dus anders dan 10 of 20 jaar geleden.


Hoewel deze zelfde ontwikkelingen ook gelden voor service afdelingen en voor customer service management, voel ik me zelf al met al niet aangesproken over dit grijze duiven verhaal, dat mag duidelijk zijn. Ik mag dan grijs haar hebben maar ik ben verre van een duif of welke vogel dan ook. Het gevaar is evident want de zeer ervaren managers van het eerste uur in service management zijn inmiddels de 50 ver gepasseerd. Nu hebben zij het geluk dat de afgelopen 25 jaar in customer service veranderen en snelle ontwikkelingen aan de orde van de dag was. Als ze onderweg hierop al niet zijn gesneuveld, zijn ze als het goed is gewend aan veranderen en aan kritisch en toekomstgericht nadenken. Helaas zie ik nog genoeg managers die proberen hun medewerkers strak te sturen en top-down binnen de kaders te houden en vooral te vertellen wat ze moeten doen. Gemiste kans en een doodsteek voor de innovatie, creativiteit, en zelfsturendheid van afdelingen. Enthousiasme en meedenken verdwijnen en gelatenheid van de medewerkers is hun deel.


De directieve grijze duiven en managers van vroeger met hun strakke beleidslijnen zullen moeten verdwijnen. We moeten afstappen van onze strakke beperkende kaders en het is beter dat wij onze ( ervarings) ego’s opzij zetten en in plaats daarvan, op een enthousiaste en passievolle manier een creatief en innovatief proces gaan faciliteren bij de jongere garde. Jonge mensen die de veranderingen gewend zijn en gewend zijn op veranderingen te anticiperen en daar deel van uit te maken.


De drang naar continue verbeteren en toekomstgericht denken zal door de managers gestimuleerd moeten worden. Met een open vizier, toekomstgericht en dienstverlenend geeft de manager van nu service en faciliteert en ondersteunt als een moderne coach de millenials en generatie Z of met een andere letter van het alfabet, naar eigen verantwoordelijkheid en zelfsturing. Hij stimuleert en begeleidt enthousiast een proces van innovatie en creativiteit en buigt om naar een lerende organisatie. Absolute noodzaak als de manager de steeds snellere ontwikkelingen voor wil zijn en blijven. De manager zal een open minded visionair moeten zijn die altijd openstaat voor nieuwe ideeën en inzichten.


Zoek als bedrijf niet primair alleen groei in grootte of zoals je wilt in omzet, maar de groei in verandering; zorg dat je organisatie in verandering beheersbaar en toekomstgericht blijft en zoek veranderingsgezinde en veranderingsblije medewerkers. Kijk bij het recruiten niet naar een cv alleen, maar zoek vooral naar drive, passie en creativiteit. Ga op zoek naar de nerds en enthousiaste mensen met ideeën, want dat zijn de meest waardevolle assets in je organisatie en onmisbaar voor een succevolle toekomst van je bedrijf. Zoek daarbij de ondersteunende serviceverlenende, dienstbare manager die de ruimte daarvoor geeft en die dit proces volledig begrijpt.Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments